Náhoda nehrá žiadnu úlohu.

23.07.2014 Prešov

PREŠOV, 22.7.2014 - ... toto heslo šachistov bude charakteristické pre nasledujúce dni, ktoré sa ponesú v duchu športu, zdravej rivality a priateľstva. Vyvrcholením VII. ročníka medzinárodného šachového podujatia PREŠOV OPEN 2014 bude aj tento rok sprievodná akcia „Šach v meste“ s podnázvom „Kalokagatiou k šachu a zdraviu“, ktorou by k tejto kráľovskej hre organizátori radi pritiahli nových záujemcov najmä z radov mladých Prešovčanov. Aj to je dôkazom, že metropola Šariša je rodiskom budúcich šachových veľmajstrov.
Nasledujúce dni sa ponesú v duchu celosvetového motta šachistov „Gens una sumus“ (všetci sme jedna rodina), keďže Prešov sa už po siedmykrát stal centrom hry stratégov a géniov. V priestoroch Hotela Senátor sa v dňoch od 26. júla do 2. augusta uskutoční VII. ročník medzinárodného šachového podujatia pod záštitou Prešovského Krajského šachového zväzu a primátora mesta Prešov Pavla Hagyariho, pre ktorého je šach hrou kráľov a tiež mladých ľudí, podporujúcou ducha, mozog i perspektívne myslenie. Ide o zábavu i šport, no šach sa podľa jeho slov dá prirovnať dokonca aj k politike, „dôležité je, aby ten, kto nakoniec vyhrá, bol občan,“ uviedol P. Hagyari.
Kráľovská hra, ktorá v sebe spája umenie, vedu i šport sa v Prešove udomácnila a postupne sa stáva tradíciou. Táto športová aktivita, ktorá je pevne zakotvená v kalendári prešovských podujatí, nadväzuje na sériu známych šachových turnajov, ktoré majú v Prešove silné zázemie. Súčasťou tohtoročného týždenného šachového „maratónu“ bude propagačné kultúrno-spoločenské podujatie ŠACH V MESTE - KALOKAGATIOU K ŠACHU A ZDRAVIU, ktorého cieľom bude nájsť súčasným šachistom nových „kamarátov“.
„Po vzore minulého ročníka sme inšpiráciu aj tento rok našli v starovekom gréckom spojení fyzickej a duševnej stránky človeka a tak si účastníci tejto akcie budú môcť zahádzať na basketbalový kôš a rovnako, okúsiť čaro šachového súboja,“ opísal túto sprievodnú akciu organizátor podujatia Jaroslav Bánoci. Ako ďalej vysvetlil, koše budú aj pre mladších aj starších, rovnako budú proti sebe v šachu súperiť aj vopred postavené tímy zložené zo známych prešovských osobností. Skúsiť „vyšachovať“ súpera bude môcť každý okoloidúci, ktorý si zároveň bude môcť aj vystreliť na basketbalový kôš. Akcia sa uskutoční 1.augusta pred MsÚ po 18.00 h.
Účastníci celotýždňového turnaja súťažia o zaujímavé finančné ceny, najlepší hráč do 15 rokov a absolútny víťaz si odnesú aj pohár primátora mesta Prešov a sponzorská cena od spoločnosti CORAgeo je určená pre najlepšieho prešovského účastníka turnaja. Hracím systémom turnaja je švajčiarsky na 9 kôl pre všetkých účastníkov, zápočet na FIDE ELO, hracie tempo je aj tento rok 1,5 h 40 ťahov + 30 s na ťah + 30 min. na dohrávku partie + 30s na ťah, čakacia doba 60 min.
Prešov Open je medzinárodným šachovým turnajom, ktorý sa tradične koná pod záštitou primátora mesta Prešov a Krajského šachového zväzu. Tento rok dosiahol počet prihlásených účastníkov takmer päťdesiatku šachistov. Okrem tradičných podujatí šachových turnajov sa v poslednom období veľmi úspešne aktivizuje aj rozvoj šachu mladej generácie projektom Šach na školách, kde sú zapojené prešovské školy a každým rokom sa tento projekt teší čoraz väčšej obľube.
 
 
(VKG)
 

Vyberte región